Sunday, September 25, 2011

Perlu ke tidak?

Assalamualaikum ..




Sudah semestinya ramai para blogger letak lagu dalam blog mereka kan? Macam aku juga. Tapi ada sesetengah readers tak berapa suka kalau ada lagu bagai ni. Atau lebih tepat tak berminat nak baca entry yang sudah kita update dengan excited. Benda yang aku rasa selalu readers tak berapa suka ni buat macam kat bawah ni :

Situasi 1 

A : Dengan semangat masuk blog si B, nak baca entry la kan. Masuk je then dengar ada lagu yang sudah semestinya automatik dalam blog si B. Terus mengeluh kau. Apa bising la blog ni, kacau je aku nak baca entry. Dari ada rasa nak baca terus hilang. And si A ni terus click ' X '

Situasi 2

B : Lepas enter email and password, B pun sekarang dah ada di dashboard. Scroll punya scroll nampak macam ada entry menarik. 'Wow, aku mesti baca ni' . So si B pun masuk blog si C, lepas beberapa saat dengar muzik berlegar legar. Si B ni cari button PAUSE tapi seribu kali sayang tak jumpa. So rasa macam ganggu fokus si B je nak baca entry blog ni. Si B sumpah dalam hati ' kalau ye pun nak letak lagu, bagi la ada button PAUSE bro ! Macam blog aku tuuu . Malas aku baca entry lu bro ' . Tup, click ' X ' habis cerita..

Cukup la 2 situasi yang aku bagi. Memandai je aku kan bagi situasi macam tu. Tu pendapat aku and apa yang aku rasa readers akan buat kalau rasa terganggu kefokusan diri mereka. Actually letak lagu dalam blog tak salah rasanya. But depends kepada diri readers juga. Kalau orang dah tak suka, apa boleh buat. Dikatakan hilang fokus bila ada terselit lagu semasa nak baca entry. 

Tapi bagi readers yang tidak kesah, situasi macam ni pula :

Tak kesah la nak letak lagu atau tidak. Yang penting aku nak baca isinya. Lagu tu boleh jadi peneman aku semasa baca entry budak ni. Tak la aku rasa sunyi :p

See, situasi yang berbeza kan? Kesimpulan di sini, letak lagu biarlah ada button PAUSE. senang kalau readers tidak suka, penyelesaiannya click PAUSE ! So nilai la sendiri. Bagi aku itu semua tidak menjadi masalah. Bagi korang? Perlu ke tidak letak lagu dalam blog? 

Peace -,-

7 comments:

uratmata said...

memang kalau jenguk je blog mana2, bila ada bunyi extra tu memang terus skip. kita dah pasang lagu kat pc, dah berlapik plak bunyi dia.

teh O beng said...

i'm fro fb :)

Asyikin said...

simple, time blogwalking matikan sound kat laptop. hihi

amirulspurs said...

dia jadi masalah sbb internet tak laju beb. hehe, well bukan semua internet laju kat malaysia ni. tu sebab ada yg tak suka. bila buffering, tersekat bunyi nya. hehe

efa nur said...

salam ziarah dari efa nur :)


http://efagurlz.blogspot.com/2011/09/segmen-santai-ben-ashaari.html:)

El-Janna said...

huhuk hmm xperlu kot. nghhah sbb betul2 menganggu la:(

siti kektus said...

kalau masa yg sama tak de blog yg ada lagu, ok je. tp kalau tiga2 bukak blog, tiga2 ada lagu, mau pening jugak. ;)