Tuesday, August 16, 2011

Bahasa SMS Ke ??

Assalamualaikum ..


Tak payah nak panjang sangat mukadimah ye.. Dah baca tajuk entri akak? Ada yang dah boleh agak and ada yang masih tergaru garu kepala sendiri. Betul?


Back to our topic.. Sini sini akak nak cerita sikit pasal benda yang terlalu famous sekarang ni. Bahasa yang ada setengah orang anggap MANJA sangat tu. Selalunya adik adik yang masih sekolah rajin gunakan. Bagi akak and segelintir orang ada yang kurang suka dengan bahasa ni. Yela kan masa sekolah dulu cikgu tak ajar pun macam tu. Cuba la tulis tu elok elok sikit. Masa kau bercakap okay pulak. Kepelikan di sini..


Pernah tengok budak budak sekarang menaip? Especially di laman sosial atau message la kan. Agak agak annoying la bahasa ni. Contoh eh ' kitew na kitew na ' .. Heh dah tak reti mengeja ke? Dulu masa sekolah cikgu ajar lain -.-


Impression orang terhadap kita ni bukan semuanya baik adik adik oiii.. Pelbagai macam orang akan cakap.. Contoh macam ni :


First, Eleh konon manja la macam tu?
Second, Masyaallah gedik betul bahasa budak tadi tu kan?
Third, Menyampah pulak aku rasa baca apa kau tulis..
Forth, Dia tu x reti eja ke apa eh? OMG 


Cukup la contoh tu. Korang suka ke orang cakap belakang pasal korang. Nak nak yang ada update status kat Fesbuk bagai tu. Silap silap ada yang komen ' dasyat eh bahasa cikgu kau ajar kat sekolah ' . Tett.. Cikgu pulak yang kena. Bagi akak la kan, bahasa macam ni terlalu mengada ngada atau mengadew ngadew gituwww. Eheh


So ubah la cara menaip tu ye wahai adik adik sekalian. Nak tau apa yang mereka selalu guna? Tengok bawah ni ..  

Kita - Kitew
Kat - At
Hari ini - Ry nih
Lagi - Agy
Mana - Manew
Seorang - Sowang
Sekarang - Skunk

* Ikutkan banyak lagi bahasa tu. Akak tak berapa reti la and tak berapa tau sangat bahasa macam tu. Nampak macam simple je benda ni kan? Bagi akak terlalu ANNOYING.. Bagi korang yang lain? Terpulang okay ;)

Ps : Lain orang Lain persepsi.. Sekian 

10 comments:

Bluewendy said...

gagaga... masing2 ade pendirian masing2.. depends lah ape org nak cakap asal adik2 bahagia.. hehehe..=)

Missjajan said...

hehehe =)

Nas Azhari Hamzah said...

hello. i very like ur post about SMS ni. actually saya de gak wat entry sal SMS ni cmni. but my entry is more about the style SMS yg guys selalu wat time nk mentackle gurl. if ur free2, u are welcome to see it.

http://nasazharihamzah.blogspot.com/2011/08/trend-sms-aweks-zaman-sekarang-jurus-ke.html

Missjajan said...

oh i see . okay gengs ;)

megan frog. said...

Kan kan kan, mmg terasa rimas jugak orang pakai bahasa ni. Kitew kitew mmg tak sukewwww, hahahahaha.

Missjajan said...

wahahaha . rimas la kitewwww -.-

amirulspurs said...

yang penting kan, no 'W'. annoying. serius. haha

aM said...

akak jajan jeles lettew!

Missjajan said...

annoying gilewww kan ? x de masa nak jeles lewww =)

Pocket said...

memang boring,
terasa macam nak sepak jer..
tp nak wat camana.
dah gitu perangai diorang.

dah la tu, meneruskan spelling
yg sama dlm karangan kat skolah plak tu..

abih la exam kaang